sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Toppi Tokmannilla!



Historia

Tokmanni-korserni on saanut alkunsa Kiihtelysvaarasta maailmalle lähteneiden liikemiesten Kyösti ja Kari Kakkosen vuonna 1989 perustamasta Okman Oy:stä. 

Lokakuussa 2004 Tokmannin omistusrakenne muuttui siten, että CapManin hallinnoimista rahastoista tuli enemmistöosakas. Tämä pääomarakenteen muutos mahdollisti voimakkaan kasvustrategian toteutuksen. Vapaa Valinta-halpakauppaketju (35 myymälää) ostettiin lokakuussa 2004. Kesäkuussa 2006 hankittiin Kylmäkoskelta suuri halpakauppamyymälä Milleri ja marraskuussa 2006 ostettiin Säästökuoppa-ketju (4 myymälää Oulun seudulta). Tammikuussa 2006 tapahtui merkittävin yritysosto, kun Tokmanni Oy hankki omistukseensa Tarjousmaxi Oy:n (33 myymälää) koko osakekannan sekä Robinhoodin (12 myymälää) liiketoiminnot. Viimeisin yritysosto myymäläpuolella oli marraskuussa 2007, kun korserniin liitettiin Säästöpörssi-ketjun 10 myymälää Etelä-Suomesta. Vuonna 2008 valmistui hallinto- ja logistiikkakeskus Mäntsälään. Lisäksi korserni avasi TokNet-verkkokaupan joulukuussa 2011.

Heinäkuussa 2012 Nordic Capital osti Tokmanni-korsernin koko osakekannan.




Yritysostojen jälkeen muodostuneeseen Tokmanni-konserniin kuuluvat maakunnalliset vahvat liikemerkit Tokmanni, Tarjoustalo, Robinhood, MaxiMakasiini, Säästöpörssi ja Maxi-Kodintukku sekä vuonna 2011 avattu TokNet-verkkokauppa.

Uusperustannan ja yrityskauppojen jälkeen Tokmanni-konserni on kasvanut Suomen ylivoimaisesti suurimmaksi halpakauppaketjuksi. Tällä hetkellä konserniin kuuluu yhteensä 147 myymälää. Konserni yhdistää kaikki myymäläketjunsa yhden Tokmanni-ketjunimen alle vuoden 2015 loppuun mennessä. Vuonna 2013 konsernin liikevaihto oli 711 miljoonaa euroa. Tokmanni-konserni työllistää tällä hetkellä n. 3000 henkilöä.


Tokmanni-konsernin liikeideana on myydä laajalla valikoimalla laadukkaita tuotteita edullisesti. Asiantuntevan ja osaavan henkilöstön, toimivan osto-organisaation ja tehokkaan logistiikan ansiosta myymäläverkosto pystyy tuottamaan asiakkaille sekä kotimaisia että kansainvälisiä merkkituotteita edullisin hinnoin.



Valikoima

Tokmanni on hinta- ja laatutietoisen asiakkaan mieleen.

Tokmanni tarjoaa monipuolisen kattauksen laadukkaita tuotteita kaikista yleisimmistä tuoteryhmistä aina omista merkkituotteistamme kotimaisiin ja kansainvälisiin brändeihin.

Tokmannin menestyksen tae on edullisissa hinnoissa - Tokmannilla asiakkaan ei tarvitse maksaa ylimääräistä.




Monikanavaisuus konsernissa tuo uusia näkökulmia asiakaslupauksen toteuttamiseen. Vuonna 2011 aloittanut TokNet-verkkokauppa tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden tuotteisiin tutustumiseen ja vertailuun ympäri vuorokauden sekä tuo konsernin laajan valikoiman kaikkien asiakkaiden ulottuville paikkakunnasta riippumatta.

Tärkeässä asemassa on toiminnan joustavuus sekä asiakkaan kanssa tapahtuva vuorovaikutteinen yhteydenpito.




Merkittävä työllistäjä Suomessa!

Tokmanni-konsernin työllistävä vaikutus Suomessa on mittava. Vahvan kasvun vaikutuksesta yritys tarvitsee jatkuvasti osaavia ihmisiä ja uuden myymälän työllistävä vaikutus on paikkakunnilla aina merkittävä. Yritys työllistää suomalaista tuotantoa ja suunnittelua, mikä vaikuttaa sekä suoraan että välillisesti lukuisiin palvelun tarjoajiin ja tavarantoimittajiin.

Tokmanni-konserni tunnetaan myös nuorten työllistäjänä. Nuorten tutustuttaminen työelämään ja sen haasteisiin on yksi merkittävä käytäntö yhteiskuntavastuun toteuttamisessa.

Tavarantoimittajien valinnoissa konserni arvostaa kotimaisuutta. Valikoimissa on runsaasti Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja tuotteita. Konserni haluaa osaltaan varmistaa, että Suomessa on työtä tulevaisuudessakin.

Ilomantsin Tokmanni

Minä olin toppimassa, eli työssäoppimassa visuaalisen myyntityön topin ensimmäiset neljä viikkoa (24.3-17.4.2014) Ilomantsin Tokmannilla. Työaikani siellä oli ma 8.00-15.00, ti-pe 9.00-16.00. Ilomantsin Tokmanni on pieni myymälä aivan keskustassa, sinne saapuu kuormat ma, ti ja pe, eli silloin on tuotteiden ja hintojen paikalleen laittoa paljon.

Kahtena ensimmäisenä viikkona sattui olemaan NettoPäivät joten niiden tiimoilta oli paljon tekemistä. Uusille tuotteille paikan etsimistä ja hinnoittelua sekä kampanjoiden hintalappujen laittoa. Myös erilaisia NettoPäivien julisteita ja nauhaa sai laittaa paikalleen. Sain myös heti alkuun kapulan tunnukset eli pääsin katsomaan tuotteiden saldoja, tuotetietoja sekä onko tuote kampanjassa.

Asiakaspalvelu oli suuri osa toppia ja omasta mielestäni todella paljon ihmiset kysyvät neuvoa ja apua asioidessaan Tokmannilla ja sehän on vaan hyvä asia! Auttaminen on aina mukavaa :) 

Aivan uutena asiana sain tehdä keksihyllyn uudistuksen, eli hyllykarttojen mukaan uudistettiin koko hylly. Joitakin tuotteita saattoi jäädä pois ja tilalle tuli uusia. Se oli mukavaa hommaa koska oman työn jäljen näki heti ja uudistus vaati jonkin verran omaa suunnittelua koska tilaa ei välttämättä ollut niin paljon kuin olisi pitänyt olla. 

Viihdyin Ilomantsin Tokmannilla todella hyvin, tekemistä oli paljon ja tekeminen oli monipuolista. Henkilökunta oli aivan mahtavaa porukkaa ja tulin heidän kanssaan hyvin toimeen. Voisin mennä milloin tahansa sinne uudelleen ja suosittelen lämpimästi Ilomantsin Tokmannia kaikille harjoittelu paikaksi. 
(valitettavasti en muistanut ottaa sieltä kuvia)


Kiteen Tokmanni

Kiteelle Tokmanni on avattu elokuussa 1992. Silloin neliöitä 850 ja henkilökuntaa n. viisi. Kiteen Tokmanni koki uudistuksen vuonna 2004, uudessa myymälässä neliöitä 2065, kuuluu pientavarataloihin (keskisuuri). Henkilökuntaa 12 + 3-4 kausiapulaista sekä paljon harjottelijoita.



Kiteen Tokmannilla toppi aikani on 22.4-28.5.2014. Työaikani on ma-pe klo. 8.00-15.00. 

Puutarhamyymälä



Sisäänkäynti

Sisääntulo

Pääkäytävä


Kassat

Kassat

Tokmannin "vanha puoli" mistä löytyy esim. kenkiä ja työkaluja

Varasto

Rullakoita


Työtehtävät Tokmannilla:


- Asiakaspalvelu
 -> Vahakankaan leikkaaminen
 -> Tuotteiden sijainnin näyttäminen
 -> Hinnan tarkastamista kapulalla asiakkaalle
 -> Tuotteista kertominen
 -> Sovituskopilla avustaminen

- Hyllyjen siistiminen, täyttäminen ja etuveto melkeinpä jokaisella osastolla

- Hyllyn päätyjen tekeminen
 -> äitienpäivä teemalla vaatteita hyllynpäätyyn
 -> elintarvikeosastolla kakkupohja pääty sekä pasta/kattila päädyn tekeminen

- Hintalappujen laittoa

- Kuorman purkua kemppari eli teknokemia osastolle sekä elintarvikeosastolle
 -> Tuore tuotteissa esim. leivät ja munkit lähetyslistojen tarkastaminen

- Karkkihyllyn inventointi
- Hälyjen asentaminen tuotteisiin

- Eläinosaston uudistamista
 -> hyllykarttojen mukaan eläintenruokien hyllyn uudistaminen (hyllykuva)

- Keksihyllyyn hyllykarttojen mukaan uuden hyllykuvan tekeminen
- Kylmäkaappien siivous + täyttäminen


En ihmettele yhtään että Kiteen Tokmanni on suosittu harjoittelupaikka nuorille ja miks ei vanhemmillekkin. Itse olen viihtynyt todella hyvin siellä. Tekemistä on joka päivälle ja tekeminen on monipuolista. Aina saa apua ja neuvoa jos mikä on epäselvää. Henkilökunta on iloista porukkaa ja kaikkien kanssa tulee hyvin toimeen.


Lähteet:

- https://www.toknet.fi/tokmanni/
- Kiteen Tokmanni myymäläpäällikkö Kirsi Lonkainen
- Ilomantsin Tokmanni myymäläpäällikkö Pirjo Heinonen

























1 kommentti:

  1. Hyviä kuvia. Yleistietoa oli laajasti ja oli myös kiva lukea tietoa Ilomantsista :) Nätti ulkoasu sivulla ja hyvää kesää tämän blogin kauttakin :)

    VastaaPoista